سایت بهداشت محیط ایران

سایت بهداشت محیط ایران

بهداشت محیط،آب وفاضلاب، مواد زائد ، بهداشت مواد غذایی،استخدامی بهداشت محیط
سایت بهداشت محیط ایران

سایت بهداشت محیط ایران

بهداشت محیط،آب وفاضلاب، مواد زائد ، بهداشت مواد غذایی،استخدامی بهداشت محیط

صفار الزعفران

صفار الزعفران


مصرف پودرهای زعفران عربی که باعنوان صفارالزعفران وصفارالبیض درکشور عربستان تولید وعرضه می شود آسیب های جدی به کلیه وکبد انسان وارد می کند. رنگ شیمیایی فوق الذکر در کشور عربستان تولید می شود و به علت افزایش قیمت زعفران در چند سال اخیر این ماده رنگی توسط حجاج بیت ا… الحرام خریداری و در مراکز تهیه و تولید مواد غذائی از جمله رستورانها ، قنادیها ، پولک و نبات پزی ها و دیگر مراکزی که نیاز به زعفران دارند و حتی توسط خانواده ها به جای زعفران مصرف می شود .

مصرف رنگ غیرمجاز ” تارترازین E102 ” با عنوان (صفار الزعفران)  خطرناک  است .  مصرف این ماده بیماری هایی از قبیل بیش فعالی در کودکان، معضلات گوارشی و آسمی، تومورهای تیروئیدی، تشدید میگرن، تاری دید، حساسیت ها و مشکلات پوستی نظیر پورپورا به همراه خواهد داشت.

 

در حال حاضر صفار الزعفران در کشور عربستان به جای زعفران عرضه و به حجاج ایرانی و افغانی  فروخته می شود. و به دلیل گرانی زعفران خرید این محصول زیاد است و دستفروشان ، فروشگاه های داخل هتل های عربستان و سوریه  این ماده را می فروشند این رنگها در قوطی های ۱۰۰ گرمی و با عنوان «صفار الزعفران» بیشتر توسط دستفروشان یا مغازه های در مسیر زائران ایرانی عربستان و سوریه عرضه می شود.
طبق نظریه آزمایشگاههای غذای وزارت بهداشت ،درمان وآموزش پزشکی ایران  پودر رنگی مذکور ، رنگ شیمیائی و غیر مجاز است و مصرف آن عوارض کبدی و کلیوی را به همراه دارد . این رنگ غیرمجاز  ” تارترازین E102 “  می باشد  و با عنوان زعفران عربستانی به قیمت بسیار پایین خریداری شده و وارد بازار غذایی ایران شده است  .
این ماده خطرناک ساخت عربستان است و باوجود غیراستاندارد بودن به طور گسترده در بازار ایران عرضه شده است و متاسفانه در بسیاری از خانه ها و مراکز عرضه مواد غذایی استفاده می شود.

براساس مدارک معتبر علمی، رنگ تارترازین، در بسیاری از کشورها از جمله ایران به عنوان یکی از مضرترین و حساسیت زاترین رنگ های مصنوعی شناخته شده و استفاده از آن نیز غیرمجاز و خطرناک اعلام شده است.

مردم ، رستورانها و قنادیها غیر از آشنا نبودن با نام تارترازین میزان مصرف آن را هم نمی دانند و گاهی در حد زیادی اقدام به مصرف آن می کنند که مصرف زیاد آن عوارض بیشتری دارد.

عوارض مختلف این ماده سمی شامل بروز حساسیتهای مختلف به شکل های گوناگون مثل اسکولی و پورپورا، بروز نشانگان بیش فعالی در کودکان، افزایش حملات آسمی در کودکان، تومورهای تیروئیدی، تشدید میگرن و در موارد خیلی حاد تاری دید است.
مواد مورد استفاده در ساخت این رنگها که روی قوطیهای آن نیز درج شده «تار ترزین و صودیوم کلوراید» یا «تارترازین و کلوراید سدیم(نمک)» است و عبارت « Synthetic food colour powder » مندرج بر روی آن نیز حکایت از شیمیایی بودن این پودر دارد.
ممکن است افزودنیهای غیرمجاز و مضر دیگری نیز در ساخت این پودرها استفاده شده باشد که ما هم نمی دانیم چیست؟ اما وجود «تارترازین» خود به تنهایی آنقدر مضر و بیماری زا هست که نباید در مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد.
چند دهه پیش «تارترازین» به عنوان رنگ خوراکی استفاده می شد، اما پس از اثبات مضر و بیماری زا بودن آن در تمام دنیا این ماده غیر مجاز اعلام و استفاده از آن در صنایع غذایی ممنوع شد.
استفاده از رنگهای غیرمجاز در رستورانها و آشپزخانه ها در نقاط مختلف ایران و افغانستان  رواج دارد و دستگاه های نظارتی باید با متخلفان بشدت برخورد کنند .






(جهت دسترسی به مطالب به روز به سمت چپ سایت بخش آخرین مطالب مراجعه کنید)